Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πολιτισμός ή λιγνίτης;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-6-3-2012 σελίδες 9 και 12

 








         Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2012 εορτή των Αγίων Θεοδώρων γιόρταζε η Ιερά Μονή ‘’Παναγίας Γριβιτσανής’’ στο Χωματερό (πρώην Δήμος Κορώνης) η οποία έχει χαρακτηριστεί Βυζαντινό Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
    Στον παραπλήσιο χώρο του μνημείου υπάρχει επίσης ο κηρυγμένος παραδοσιακό οικισμός του Μυστρακίου.
    Αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι ευρίσκονται εντός  περιοχών που έχουν ανακηρυχτεί ιδιαίτερα φυσικού κάλους επισκέφθηκε και προσκύνησε ευλαβικά πλήθος κόσμου της ευρύτερης περιοχής Κορώνης.
    Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η ανησυχία που εξέφραζαν οι προσκυνητές για το αν οι πολιτικοί που ψηφίζουν ή εκφράζουν απόψεις για το μέλλον της περιοχής, γνωρίζουν και έχουν σκοπό να διαφυλάξουν από την άναρχη και αλόγιστη ανάπτυξη. Θα υπάρχουν άραγε αυτά τα μνημεία σε λίγα χρόνια; Αυτό ήταν το φλέγον ερώτημα, καθώς ορισμένοι αποφασίζουν για τη τύχη τους, προωθώντας την εγκατάσταση ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό και Φαλάνθη..
    Ποιοί είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα να εναντιώνονται στο εγκεκριμένο από την επίσημη Πολιτεία χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής; Άραγε έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν σχετικά όσοι  πολιτεύονται στην περιοχή και δηλώνουν  ότι «αγαπούν τον τόπο τους» και ευαγγελίζονται σχέδια που δήθεν θα δώσουν «νέα πνοή στην περιοχή»; Ας μελετήσουν για να ξαναθυμηθούν τι λένε κάθε φορά σε συνεδριάσεις,διαβουλεύσεις κ.λ.π για την Π.Ε Μεσσηνίας.
    Εμείς, επειδή παρακολουθούμε πάντα στενά τις αποφάσεις των φορέων της Περιφέρειάς μας, απευθυνόμενοι στους συνδημότες μας και αναγνώστες σας, καταγγέλουμε κάθε αυθαίρετη απόφαση και πρότασή μας γ αυτό τον τόπο.
    Δηλώνουμε, δε, ότι θα είμαστε πάντα άγρυπνοι για να αποτρέψουμε ύπουλες προσπάθειες υποβάθμισης και καταστροφής του ιδιαίτερα φυσικού κάλλους του τόπου μας.

                                                             Χωματερό 5-3-2012
                                Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωματερού ‘’Αγιοι Θεόδωροι’’
                                                                Ο Πρόεδρος
                                                           Διονύσης Κοσμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου