Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΟΥ....

http://www.eleftheriaonline.gr/pdf/14%2003%202012.pdf

http://pylosnews.blogspot.com/2012/03/blog-post_7443.html
http://www.isthmos.gr/index.php/areas/%CE%9C%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%91

     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αγώνας του λαού έφερε θετικά αποτελέσματα – Η ηγεσία της Περιφέρειας έκθετη

Η σημαντική εξέλιξη χθες το βράδυ (Τρίτη 13 Μαρτίου) στη Βουλή σήμανε ουσιαστικά «ταφόπλακα» στην προσπάθεια του επενδυτή για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση και του δικού μας αγώνα να αποτραπεί η κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας.
Κυρίως όμως αποτελεί δικαίωση του ενωμένου, μαζικού και ανυποχώρητου αγώνα, πρώτα απ’ όλα των πολιτών και των φορέων και των Δήμων της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι:
1) Τα επιχειρήματα όλων όσων αντιδρούμε στην καταστροφική προσπάθεια για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης είναι απολύτως σωστά και εμπεριστατωμένα.
2) Ο ενωμένος, μαζικός και μαχητικός αγώνας του λαού συνήθως οδηγεί σε νίκες.
Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την ηγεσία της Περιφέρειας για την εν γένει στάση της στο συγκεκριμένο θέμα και δημιουργεί ερωτήματα ως προς το τι συμφέροντα εξυπηρετεί.
Είναι έξω από κάθε λογική να διατηρείται πλέον αυτή η εκκρεμότητα και να μη συντάσσεται η ηγεσία της Περιφέρειας με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος.
Και βέβαια να μη συντάσσεται και να μη θεωρεί επαρκή την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  της Π.Ε. Μεσσηνίας, η οποία ουσιαστικά δικαιώνει το χαρακτηρισμό που είχαμε κάνει ότι η Μ.Π.Ε. είναι «για τα σκουπίδια», αλλά να ζητάει επιπλέον γνώμες από τον κ. Σαμαρά, την κα Καραβασίλη και το ΕΜΠ, ενώ ο Υφυπουργός υιοθέτησε πλήρως αυτή τη γνωμοδότηση.
Οφείλει επιτέλους η ηγεσία της Περιφέρειας να συνταχθεί με την ομόθυμη θέληση του λαού και των φορέων της Μεσσηνίας και να φέρει άμεσα θέμα «απόρριψης της Μ.Π.Ε., αλλά και πολιτικά να τοποθετηθεί ενάντια στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης».
Το Π.Σ. Πελοποννήσου οφείλει να κλείσει και με πολιτική απόφαση οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή και για κάθε μελλοντική προσπάθεια. Η απόφαση πρέπει να τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι, για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και συνολικά δημοσίου συμφέροντος απορρίπτει και κάθε μελλοντική προσπάθεια δημιουργίας λινιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης και να απαιτεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή τα εν λόγω αποθέματα να χαρακτηριστούν «στρατηγικά αποθέματα και να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας».

14/3/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πολιτισμός ή λιγνίτης;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-6-3-2012 σελίδες 9 και 12

 








         Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2012 εορτή των Αγίων Θεοδώρων γιόρταζε η Ιερά Μονή ‘’Παναγίας Γριβιτσανής’’ στο Χωματερό (πρώην Δήμος Κορώνης) η οποία έχει χαρακτηριστεί Βυζαντινό Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
    Στον παραπλήσιο χώρο του μνημείου υπάρχει επίσης ο κηρυγμένος παραδοσιακό οικισμός του Μυστρακίου.
    Αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι ευρίσκονται εντός  περιοχών που έχουν ανακηρυχτεί ιδιαίτερα φυσικού κάλους επισκέφθηκε και προσκύνησε ευλαβικά πλήθος κόσμου της ευρύτερης περιοχής Κορώνης.
    Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν η ανησυχία που εξέφραζαν οι προσκυνητές για το αν οι πολιτικοί που ψηφίζουν ή εκφράζουν απόψεις για το μέλλον της περιοχής, γνωρίζουν και έχουν σκοπό να διαφυλάξουν από την άναρχη και αλόγιστη ανάπτυξη. Θα υπάρχουν άραγε αυτά τα μνημεία σε λίγα χρόνια; Αυτό ήταν το φλέγον ερώτημα, καθώς ορισμένοι αποφασίζουν για τη τύχη τους, προωθώντας την εγκατάσταση ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη σε Χωματερό και Φαλάνθη..
    Ποιοί είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα να εναντιώνονται στο εγκεκριμένο από την επίσημη Πολιτεία χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής; Άραγε έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν σχετικά όσοι  πολιτεύονται στην περιοχή και δηλώνουν  ότι «αγαπούν τον τόπο τους» και ευαγγελίζονται σχέδια που δήθεν θα δώσουν «νέα πνοή στην περιοχή»; Ας μελετήσουν για να ξαναθυμηθούν τι λένε κάθε φορά σε συνεδριάσεις,διαβουλεύσεις κ.λ.π για την Π.Ε Μεσσηνίας.
    Εμείς, επειδή παρακολουθούμε πάντα στενά τις αποφάσεις των φορέων της Περιφέρειάς μας, απευθυνόμενοι στους συνδημότες μας και αναγνώστες σας, καταγγέλουμε κάθε αυθαίρετη απόφαση και πρότασή μας γ αυτό τον τόπο.
    Δηλώνουμε, δε, ότι θα είμαστε πάντα άγρυπνοι για να αποτρέψουμε ύπουλες προσπάθειες υποβάθμισης και καταστροφής του ιδιαίτερα φυσικού κάλλους του τόπου μας.

                                                             Χωματερό 5-3-2012
                                Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωματερού ‘’Αγιοι Θεόδωροι’’
                                                                Ο Πρόεδρος
                                                           Διονύσης Κοσμάς