Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

.....η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟ!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!





























































































































































































































































...ΛΑΒΑΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ -ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε την 1η Ιανουαρίου 2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 στον Ιερό Ναό ''Αγίου Δημητρίου''σ στην Κορώνη όπου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για το νέο έτος
Πύλος 24 Δεκεμβρίου 2010
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος
Δημήτριος Π.Καφαντάρης
Υ.Γ.ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία !!!

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

...ΕΥΧΕΣ!!!

...σας ευχόμαστε

  • Καλά Χριστούγεννα
  • Χαρούμενες γιορτές
  • Ευτυχισμένο το 2011

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

..το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟΥ το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ θα ...''ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ''

...ως ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
...Λέμε να προσμένουμε ως το χειμώνα ...για την υλοποίηση της υπόσχεσης του τέως (πλέον) Δήμου Κορώνης για την αποκατάσταση του ταβανιού του σχολείου όπως κατ΄επανάληψη μας είχε υποσχεθεί η Δημοτική αρχή.
Επειδή λοιπόν σε τούτο τον τόπο υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται την ιστορία του και τον αγαπούν... δεχτήκαμε ήδη προσφορά πατριώτη μας από το εξωτερικό-Αυστραλία-(τον οποίο ευχαριστούμε) που θα συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του έργου.Οποιαδήποτε στήριξη και για την κατασκευή του πολυχώρου-αποθήκης που έχει μείνει στα σχέδια ...απ΄όπου και αν προέρχεται είναι ευπρόσδεκτη!!
Ένα είναι σίγουρο....αυτό το ταβάνι... το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει!!


Υ.Γ.αποδείξαμε πως μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό του τόπου μας χάρις τη στήριξη των φίλων και μελών του Συλλόγου!!!








o M.M στο ΧΩΜΑΤΕΡΟ

Την επίσκεψη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Σεβασμιώτατου κ.Χρυσόστομου δεχτήκαμε την Κυριακή 7-11-2010.
Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του χωριού μας βρεθήκαμε στο ''ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ'' (Jim) για τον καθιερωμένο καφέ ...η απάντηση που πήραμε στο ερώτημά μας...''...γιατί αυτή η εγκατάλειψη απ΄τη μεριά της επίσημης Εκκλησίας για ένα Μοναστήρι (ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ) με τόση πολιτιστική αξία;...''
''...η εκκλησία δεν μπορεί να παρέμβει...η Μονή ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού..''ήταν η απάντηση του Μ.Μ.

....μήπως ήρθε η ώρα για τη δημιουργία πρωτοβουλίας κατοίκων του χωριού μας με μοναδικό σκοπό τη σωτηρία της Μονής ; (ο Σύλλογος θα είναι παρών...)

O Σύλλογος πρόσφερε στο Μητροπολίτη το βιβλίο ΄΄Βραδιά πολιτισμού στο Χωματερό'' και το ημερολόγιο 2010.
Τον ευχαριστούμε για την επίσκεψη και ευχόμαστε νάχει ο τόπος μας πάντα τις ευλογίες του!!!








Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

...λάβαμε ευχές...από καρδιάς!!!

Αγαπητε Διονιση


Σε ευχαριστω εγκαρδιως για το πλουσιο υλικο που μου εστειλες. Ειναι πραγματικος θυσαβρος για τον ιερο τοπο


του Χωματερου.


Με αγαπη, Πετρος.


Υ.Γ.1

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του συλλόγου.Στείλτε μας τη διεύθυνσή σας στο email του Συλλόγου να σας στείλουμε το υλικό μιας 6ετίας.

Υ.Γ.2

Αγαπητέ Πέτρο πολλές ευχαριστίες για τη μεγάλη συμμετοχή σου στην πλούσια δραστηριότητα του Συλλόγου

Το Δ.Σ.του Συλλόγου


Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

...ΩΔΗ στο ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΡΤΙΠΗ....του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΨΑ ...από την ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΠΟΖΙΚΗ( 1ο βραβείο του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 14-8-2010) ...


Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη

Αξιοθαύμαστη και ταπεινή, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο πράο, πηγαίο, μαχητικό, εξαίρετο , υποδειγματικό, ένα ζωντανό παράδειγμα ποιητικής και λογοτεχνικής λαξεύσεως, όπως ο ποιητής και συγγραφέας Βασίλης Τερτίπης, ήταν η εκδήλωση που έλαβε χώρα προς τιμήν του, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του χωριού μας, το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010. Παρόντες, άνθρωποι του πνεύματος, του λόγου, της τέχνης, φίλοι και συγχωριανοί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε η απονομή των βραβείων και των αριστείων του πρώτου λογοτεχνικού διαγωνισμού ποιήματος και διηγήματος προς τιμήν του ποιητή Βασίλη Τερτίπη. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν μεγάλη. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από την κ.Σοφία Φίλντιση, ποιήτρια και συγγραφέα, τον κ. Ιωάννη Μποζίκη, χημικό μηχανικό, ποιητή και συγγραφέα και τον κ. Βασίλη Ρούβαλη, συγγραφέα και εκδότη, επέλεξε τέσσερα έργα τα οποία βραβεύτηκαν. Το πρώτο βραβείο πήρε ο κ.Δημήτρης Σιψάς από τη Φοινικούντα, ο οποίος το παρέλαβε με μεγάλη συγκίνηση. Το δεύτερο βραβείο πήρε ο κ.Ιωάννης Τσώλης από την Αθήνα και το τρίτο βραβείο πήραν, αφού ισοψήφησαν ο κ.Κωνσταντίνος Καπελούζος από την Αθήνα και ο κ.Δημήτρης Σινάνης από την Καλαμάτα, που παρέλαβε το βραβείο του και αυτός, με μεγάλη συγκίνηση. Βασικός ομιλητής της βραδιάς ήταν η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ.του συλλόγου κ. Παναγιώτα Κατσίβα που με το λόγο της κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Η παρουσίαση της βραδιάς έγινε από τη γραμματέα του συλλόγου και εκπαιδευτικό Μαρία Ζαφειροπούλου και την επιμέλεια είχε ο κ.Διονύσης Κοσμάς.Η απαγγελία του ποιήματος, που πήρε το πρώτο βραβείο έγινε από τη δεσποινίδα Αριάδνη Μποζίκη, φοιτήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή Βασίλη Τερτίπη, προσφορά της ανιψιάς του και χημικού μηχανικού κ.Βασιλικής Κυριοπούλου, καθώς και ο συγκινητικός λόγος της ίδιας. Η προτομή είναι έργο του γνωστού γλύπτη Μιχάλη Κάσση. Επίσης, στους βραβευμένους, σε φίλους και λογοτέχνες προσφέρθηκε το ποιητικό βιβλίο του Βασίλη Τερτίπη, με τίτλο ''ΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ'' που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Βασιλική Κυριοπούλου.

Η βραδιά έκλεισε με τις μουσικές επιλογές του συγκροτήματος ''ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ'' το οποίο αποτελείται από πέντε νέα ταλαντούχα παιδιά, τη Νάνσυ Αγγελάκη στα κρουστά, τον Αντώνη Αρβανίτη στο κοντραμπάσο και το τραγούδι, τον Κώστα Νέλλα στην κιθάρα, την Ειρήνη Ντελέζου στο φλάουτο και το τραγούδι και την Ελένη Ντούντου στο τραγούδι.

Αριάδνη Μποζίκη















Oλο το υλικό της βραδιάς και του καλοκαιριού (κείμενα,video,photo) σύντομα στην ιστοσελίδα μας!!!

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ-24-8-2010 ...΄΄μια περιδιάβαση στο χτες΄΄



Συμπληρώθηκαν φέτος έξι χρόνια απ΄την ίδρυση του Συλλόγου μας.Και τούτη τη χρονιά συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προώθηση και δημιουργία πολιτισμού στις τοπικές μας κοινωνίες, έκανε αφιέρωμα στη γυναίκα αγρότισσα και ιδιαίτερα στη μάνα αγρότισσα, στο καθιερωμένο πλέον βράδυ της 24ης Αυγούστου 2010 ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου(5ος χρόνος βραδιάς πολιτισμού).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια περιδιάβαση στο χτες. Μέσα από μια λιτή αφήγηση και παρουσία εικόνων μιας παλιότερης εποχής (πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα) οι μεγάλοι θυμήθηκαν και οι νεώτεροι γνώρισαν τις συνθήκες ζωής της γυναίκας του μόχθου τότε που η γη δουλευόταν απ΄τα χέρια της και η μηχανή δεν υπηρετούσε τον άνθρωπο.

Στο β΄μέρος ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας,προβολή αυθεντικών ντοκουμέντων (παλιά υφαντά, κλινοσκεπάσματα,καθώς και νυφικό από κουκούλι, υφασμένο και φυλαγμένο για 60 περίπου χρόνια, το οποίο και φόρεσε κοπέλα για τις ανάγκες του χορού

Μνήμες νοσταλγικές ξετυλίχτηκαν ανάμεικτες μ΄ένα αίσθημα χαρμολύπης. Συγκίνηση έκδηλη , συναισθηματική φόρτιση, ατμόσφαιρα σαγηνευτική, που μας ταξίδεψε ονειρικά με το πισωγύρισμα του χρόνου.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αφήνει κάθε βραδιά πολιτισμού: την ξαλάφρωση της ψυχής μας την ΄΄κάθαρση΄΄ και τη απελευθέρωσή της απ΄το καθημερινό κυνήγι ενός υλικού ευδαιμονισμού που το συμπιέζει και το συνθλίβει.

Κόσμος πολύς καλεσμένοι εκλεκτοί που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τους ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε και όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ήταν κάτι που πραγματικά το είχαμε ανάγκη.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Αντωνία Μπαγατέλα-Φιλόλογος

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

...ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Αγαπητοί φίλοι

Σπεύδουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσία σας στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας το Σάββατο 14 Αυγούστου 2010 που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή μας Βασίλη Τερτίπη που έγινε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του χωριού μας.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του χάρισμα της Βασιλικής Κυριοπούλου ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων σ΄όσους διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό αλλά και σε όσους συμμετείχαν που ήταν πολλοί. Παρόντες ο κ.Δημήτρης Σιψάς από τη Φοινικούντα που παρέλαβε συγκινημένος το πρώτο βραβείο όπως και ο κ.Δημήτρης Σινάνης από την Καλαμάτα που πήρε το τρίτο βραβείο. Το δεύτερο βραβείο πήρε ο κ.Τσώλης Ιωάννης από την Αθήνα και το τρίτο βραβείο ο κ. Κοπελούζος Κωνσταντίνος -που ισοψήφισε με τον κ.Σινάνη- από την Αθήνα.

Οι μουσικές επιλογές των πέντε νέων παιδιών από το Συγκρότημα ΄΄ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ΄΄ μας άρεσαν πολύ και μαζί τους τραγουδήσαμε και ταξιδέψαμε εκείνο το όμορφο βράδυ!!

Νάνσυ,Αντώνη, Κώστα, Ειρήνη,Ελένη…θα τα ξαναπούμε!!

Φίλοι του Συλλόγου και του χωριού μας

Αυτή η συμμετοχή σας στην πρώτη βραδιά πολιτισμού και μνήμης, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε με καρδιά τις εκδηλώσεις μας κάθε καλοκαίρι.

Nα σας υπενθυμίσουμε για τη συνέχεια:

· Τρίτη 17 και Πέμπτη 19 Αυγούστου στις 9 το βράδυ

΄΄Κινηματογραφική Λέσχη Χωματερού Τάσος Μισέρος΄΄ προβολή ταινιών

· Δευτέρα 23 Αυγούστου: Παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Σταθέα

· Τρίτη 24 Αυγούστου Βραδιά πολιτισμού (5ος χρόνος) -Δημοτικό σχολείο Χωματερού

αφιέρωμα: ''η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ως ΜΑΝΑ, ΚΟΡΗ και ΑΔΕΛΦΗ'' με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Διονύσης Κοσμάς Μαρία Ζαφειροπούλου –Μουντζούρη