Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟ-ΦΑΛΑΝΘΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ Δ। ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Σ
υζήτηση στο Περιφερειακό της Δευτέρας για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ως επείγουσα η πρόταση που έχει κατατεθεί από εταιρεία για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ζητούν με επιστολή τους οι επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών «Δυνατή Πελοπόννησος», Δημήτρης Δράκος και «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος.
Στην επιστολή αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και γι’ αυτό πρέπει να προταχθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει, διότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, στο Χωματερό και τη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited», αλλά και διότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Στις 24 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και ανάμεσα στα θέματα είναι και αυτό, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση ΜΠΕ.
Αρνητική απόφαση
Οι κ.κ. Δράκος και Πετράκος υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχουν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, ενώ είναι μεγάλη η αναστάτωση στους πολίτες του τέως Δήμου Κορώνης, οι οποίοι βλέπουν για τρίτη φορά να γίνεται απόπειρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστραφεί η περιοχή. «Προτείνουμε», σημειώνουν, «να ληφθεί ομόφωνα αρνητική απόφαση του Π.Σ., έτσι ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουμε πως δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Να ζητήσουμε από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απορρίψει τη ΜΠΕ και να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία, σε συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και το δήμαρχο Μεσσήνης, θα ζητήσει συνάντηση και με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, ώστε να τονίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή μας στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης».


Συνάντηση Καφαντάρη - Πετράκου για λιγνίτες Χωματερού


Συνάντηση είχε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης με τον επικεφαλή της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» κ. Θανάση Πετράκο στο Δημαρχείο της Πύλου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η οργάνωση συντονισμένης αντίδρασης ώστε να αποτραπεί η δημιουργία λιγνιτωρυχείου σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Καφαντάρης και ο Θ. Πετράκος συμφώνησαν στα εξής:
1) Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο, διότι είναι αντίθετη με την τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη, τουριστικά, περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τόσο του Δήμου μας όσο και των όμορων Δήμων είναι σαφώς προσανατολισμένος αφενός προς την τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον και αφετέρου προς τον αγροτικό τομέα με την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
2) Θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός Παμμεσσηνιακού μετώπου απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς και παράγοντες για να αποτραπεί αυτή η καταστροφική και περίεργη επένδυση, η οποία θα καταστρέψει την περιοχή και δεν προσφέρει κανένα εθνικό οικονομικό όφελος, αλλά μόνο ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής.
3) Είναι απαράδεκτη, οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας λιγνιτωρυχείου, όταν πέραν των άλλων, η Κορώνη είναι η πρέσβειρα της χώρας μας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο για τη Μεσογειακή διατροφή.
4) Θα καταβληθούν οι αναγκαίες δυνατές προσπάθειες για να αποτραπεί η καταστροφική αυτή προοπτική για την περιοχή.
Τέλος, ο κ. Πετράκος εξέφρασε τη διάθεσή του να συμμετάσχει στην επιτροπή αγώνα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και πρωτοστατεί ο κ. Καφαντάρης. Ακόμα συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η ανωτέρω επιτροπή με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μεσσήνης και του Προέδρου της Π.Ε.Δ. και Δημάρχου Καλαμάτας καθώς και τους βουλευτές του Νομού.
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πύλου - Νέστορος


Μεσσηνιακό μέτωπο για το λιγνιτωρυχείο
Ο Τατούλης αρνείται συζήτηση στο Περιφερειακό

Ευρύ μέτωπο κατά της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και το Χωματερό συγκροτούν οι Μεσσήνιοι। Ολα πλέον θυμίζουν μέρες του 2005, όταν οι πολίτες απέτρεψαν αντίστοιχη επένδυση στο Ακριτοχώρι. Χθες κατέθεσαν κοινή ερώτηση για τα λιγνιτωρυχεία οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Είναι μια από τις σπάνιες φορές πανελληνίως που καταθέτουν κοινή ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η Μεσσηνία δεν θέλει το λιγνιτωρυχείο. Παράλληλα, κατέθεσε αναφορά η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι επικεφαλής της "Δυνατής Πελοποννήσου" Δημήτρης Δράκος και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος κατήγγειλαν με κοινή δήλωσή τους τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη επειδή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το λιγνιτωρυχείο θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στη τουριστική Μεσσηνία. Το θέμα θα συζητηθεί στην ΠΕΔ με εισηγητή το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη.

Kοινή ερώτηση Κουσελά - Λαμπρόπουλου για το λιγνιτωρυχείο

Κοινή ερώτηση για τα λιγνιτωρυχεία στη Φαλάνθη και στο Χωματερό κατέθεσαν οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Είναι μια από τις σπάνιες φορές πανελληνίως που καταθέτουν κοινή ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η Μεσσηνία δεν θέλει το λιγνιτωρυχείο. Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσαν οι κ. Λαμπρόπουλος και Κουσελάς:
"Η αιφνίδια επαναφορά ενός θέματος που το 2005 είχε ξεσηκώσει τους φορείς και τους πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι απέτρεψαν αντίστοιχη επένδυση της εταιρείας "Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής", του Ομίλου Παρασκευαΐδη στην Ανατολική Πυλία, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά, διαμαρτυρίες και αγανάκτηση τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και στους πολίτες και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας και της Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, η εταιρεία "Couvra Holdings Limited", σκοπεύει να λειτουργήσει στην Ανατολική Πυλία δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρων από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη, ο δε εξορυσσόμενος λιγνίτης σχεδιάζεται να μεταφέρεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, για την παραγωγή ενέργειας.
Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία έχουν καταγραφεί σοβαρές ενστάσεις, έχει ήδη κατατεθεί από την ενδιαφερόμενη εταιρεία και προωθείται για αδειοδότηση και εγκρίσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου 2011, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις δημοσιότητας και κατάλληλης ενημέρωσης των θιγόμενων συμπολιτών μας, ώστε να υποβάλουν εγκαίρως ενστάσεις, όπως νομίμως έχουν δικαίωμα.
Ηδη οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής εκφράζουν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την ριζική αντίθεσή τους στην εν λόγω επένδυση, διότι, μεταξύ άλλων:
- αλλοιώνεται σοβαρά ο χαρακτήρας της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή,
- τίθενται υπό αίρεση σημαντικές τουριστικές υποδομές και επενδύσεις στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας,
- δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος οικολογικής και συνολικότερης απαξίωσης των δύο χωριών που συνορεύουν με τα σχεδιαζόμενα ανοικτά λιγνιτωρυχεία, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πυλίας που έχει σχεδιαστεί για χρήσεις ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του τουρισμού.
- θα καταστραφεί σημαντικό κομμάτι του ελαιώνα της κορωναίικης ποικιλίας ή θα υποβαθμιστεί το αντίστοιχο προϊόν, λόγω γειτνίασης με τα σχεδιαζόμενα ορυχεία και ρύπανσης από αυτά,
- θα επιβαρυνθεί το ήδη βεβαρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής με τη συνεχή μεταφορά λιγνίτη από βαρέα οχήματα, που θα διέρχονται από τον οδικό άξονα Κορώνης-Μεσσήνης-Ασπροχώματος-Μεγαλόπολης, με προορισμό τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης,
- κινδυνεύουν με καταστροφή οι υδατικοί πόροι της περιοχής, με συνέπειες για την υδροδότηση των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας.
- στη γειτνιάζουσα περιοχή υπάρχει προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000", με
κωδικό GR 2550003, με σημαντικά προστατευόμενα είδη,
- η συγκεκριμένη επένδυση αντίκειται στις γενικότερες κατευθύνσεις για
ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ, που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Επειδή, όπως προκύπτει από τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του από 18-1-2012 υπομνήματος του δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη και της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. στα προβλεπόμενα αλλά και στα παραλειπόμενα της 3378/23-11-2011 Περιβαλλοντικής Μελέτης της Εταιρείας «Couvra Holdings Limited», που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για γνωμοδότηση, οι περιβαλλοντικές ζημιές σε μια μεγάλη έκταση της Ανατολικής Πυλίας, καθώς και οι διαφαινόμενες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές παρενέργειες της συγκεκριμένης επένδυσης στην εν λόγω περιοχή, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα όποια πιθανολογούμενα οφέλη και τη συμβολή της στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών,
Επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις της υποβληθείσας μελέτης, τόσο στο σκέλος της εκτίμησης των επιπτώσεων όσο και των μέτρων αποκατάστασής τους:
- σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 85 της ΥΑ Δ7/Α/οικ 12050/2223 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών»,
- σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία για την τοπογραφική απεικόνιση και τις ακριβείς συντεταγμένες των ορυχείων,
- σε σχέση με τα οριζόμενα στο Εγκεκριμένο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου Ανάπτυξης Πελοποννήσου (25294/03 ΦΕΚ 1485 Β/10-10-2003),
- δεν έχει ληφθεί υπόψη το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Κορώνης εντός του οποίου η περιοχή αναφέρεται ως «αγροτική ενδοχώρα» συνορεύουσα σε μικρή απόσταση με περιοχή τουρισμού αναψυχής»,
Επειδή, τέλος, για ανάλογους λόγους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απόφαση της ΡΑ 02850 Ο -11561 γνωμοδότησε αρνητικά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την άδεια εξόρυξης λιγνίτη από την ίδια περιοχή, ενω εξίσου απορρίφθηκε αίτηση της εταιρείας "Τεμφλορ" για εκμετάλλευση των αντίστοιχων κοιτασμάτων λιγνίτη Φαλάνθης και Χωματερού το 2007,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
- Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τι μέτρα έχουν λάβει ή προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αξιολογηθούν σύννομα και ολοκληρωμένα οι σοβαρές επιπτώσεις της εν λόγω επένδυσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στον γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της συγκεκριμένης περιοχής;
- Προτίθενται να δώσουν «πράσινο φως» σε επενδύσεις για τις οποίες έχει επανειλημμένα κριθεί στο παρελθόν ότι υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, με προσδιορισμένο προσανατολισμό σε αγροτικά προϊόντα ποιότητας και στην τουριστική ανάπτυξη;"।

Η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει ζημιά, τονίζει ο Νίκας

Αντίθετος με την εξόρυξη λιγνίτη από τη Φαλάνθη και το Χωματερό και τη μεταφορά του στη Μεγαλόπολη εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση της “Ε” και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου.
“Με το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι αδύνατο να μεταφέρεται αυτός ο όγκος λιγνίτη προς τη Μεγαλόπολη. Με τις παρούσες συνθήκες το οικονομικό όφελος από την εξόρυξη θα είναι πολύ μικρότερο από την οικονομική και τουριστική ζημία που θα υποστεί η περιοχή”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου