Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
Καλούμε όλους τους πολίτες του τόπου μας και όλους τους συμπατριώτες μας
από όλους τους Δήμους του νομού μας για να δηλώσουμε την καθολική μας αντίθεση στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή Φαλάνθης-Χωματερού


την ΚΥΡΙΑΚΗ 5-2-2012 στις 11 το πρωί

στο χώρο του
Δημοτικού Σχολείου Χωματερού

‘’ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ’’

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση-κάλεσμα

στον κ.Περιφερειάρχη
και στα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου,
στους κ. κ. Δημάρχους, σε όλα τα μέλη Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού μας
και σε όλους τους φορείς του ν. Μεσσηνίας

Η Συντονιστική Επιτροπή μαζικών φορέων Δημοτικής Ενότητας Κορώνης

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ moriasnews.gr

‘’Σωτήρια’’ για τη Μεσσηνία η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή Φαλάνθης-Χωματερού τ. Δήμου Κορώνης;

Από αστείο έως τραγελαφικό ακούγεται το επιχείρημα ‘’Η Μεσσηνία θα πετάξει 250 εκ.Ευρώ;”Τι κρίμα…θα χαθούν πόροι, θέσεις εργασίας και το κυριότερο δεν θα αξιοποιηθεί η νέα,άγνωστη πηγή πλούτου του Νομού.
Ποιοί φωστήρες τα σκέφτηκαν αυτά; Ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν και εν ονόματι ποιάς ‘’κατά φαντασίαν’’ ανάπτυξης ,απασχόλησης, δήθεν επίτευξης λύσεων κ.λ.π. για τη Νοτιοανατολική Μεσσηνία;
Γνωρίζουν έστω ελάχιστα την περιοχή για να εκφράζουν άποψη; Γνωρίζουν που τάχα θα απασχολούνται 200 εργαζόμενοι από τα γύρω χωριά ,κατά το morias news http://www.moriasnews.gr/2012/01/tha-petaxi-250-ekatommiria-evro-i-messinia-krima/κι εκείνους που κρύβονται πίσω από αυτό;
Θα θέλαμε να μας ενημερώσουν και μας για τις ειδικότητες των εργαζομένων. Γνωρίζουν άραγε πόσοι εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους απασχολούνται ήδη με τον αγροτικό και τουριστικό τομέα στην περιοχή της Κορώνης; Γνωρίζουν oτι ομιλούν για μια περιοχή με σαφή γεωργικό και τουριστικό αναπτυξιακό προσανατολισμό, που δεν θα επιτρέψουμε να ‘’αμαυρωθεί’’ με εξορυκτικές ψευτοεπενδύσεις.
Εμάς που κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε στην ευρύτερη περιοχή, επειδή γνωρίζουμε πολλά περισσότερα από τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας, μην νομίζετε ότι προβοκατόρικα μπορείτε να μας ‘’προστατεύετε’’.
Οι μέχρι σήμερα παρόμοιες απόπειρες για τη δήθεν ‘’σωτηρία’’ της περιοχής, έχουν πέσει στο κενό! Τυχαίο ;Δεν νομίζουμε!
Η απορία μας είναι μέχρι πότε θα τολμούν τα άνομα αυτά συμφέροντα να μας προκαλούν!
Τόσο πολύ κόπτονται για το μέλλον της περιοχής ή τόσο πολύ ‘’καίγονται’’ για την αρπαχτή τους…;
Ας προσέξουν λοιπόν και τώρα και στο μέλλον. Είμαστε άγρυπνοι και θ΄αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά αυτά χτυπήματα όποτε κι αν αυτά εκδηλώνονται. Η τακτική του αιφνιδιασμού δεν θα περάσει.Φτάνει πιά!
Εκφράζουμε την λύπη μας για τις τοποθετήσεις Περιφερειακών Συμβούλων που αγνόησαν εμάς, την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας και τον ίδιο τους τον εαυτό , καθώς αναιρούν προηγούμενες θέσεις τους, χάριν της προσωπικής –πολιτικής τους επιβίωσης. Τι κρίμα….

Διονύσης Κοσμάς
Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού
’’Αγιοι Θεόδωροι’’

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟ-ΦΑΛΑΝΘΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΙ Δ। ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Σ
υζήτηση στο Περιφερειακό της Δευτέρας για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ως επείγουσα η πρόταση που έχει κατατεθεί από εταιρεία για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ζητούν με επιστολή τους οι επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών «Δυνατή Πελοπόννησος», Δημήτρης Δράκος και «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος.
Στην επιστολή αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και γι’ αυτό πρέπει να προταχθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει, διότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη, στο Χωματερό και τη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited», αλλά και διότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Στις 24 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και ανάμεσα στα θέματα είναι και αυτό, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση ΜΠΕ.
Αρνητική απόφαση
Οι κ.κ. Δράκος και Πετράκος υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχουν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, ενώ είναι μεγάλη η αναστάτωση στους πολίτες του τέως Δήμου Κορώνης, οι οποίοι βλέπουν για τρίτη φορά να γίνεται απόπειρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστραφεί η περιοχή. «Προτείνουμε», σημειώνουν, «να ληφθεί ομόφωνα αρνητική απόφαση του Π.Σ., έτσι ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να τονίσουμε πως δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Να ζητήσουμε από το γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απορρίψει τη ΜΠΕ και να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, η οποία, σε συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και το δήμαρχο Μεσσήνης, θα ζητήσει συνάντηση και με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, ώστε να τονίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή μας στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης».


Συνάντηση Καφαντάρη - Πετράκου για λιγνίτες Χωματερού


Συνάντηση είχε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης με τον επικεφαλή της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» κ. Θανάση Πετράκο στο Δημαρχείο της Πύλου. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η οργάνωση συντονισμένης αντίδρασης ώστε να αποτραπεί η δημιουργία λιγνιτωρυχείου σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού.
Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Καφαντάρης και ο Θ. Πετράκος συμφώνησαν στα εξής:
1) Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο, διότι είναι αντίθετη με την τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη, τουριστικά, περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τόσο του Δήμου μας όσο και των όμορων Δήμων είναι σαφώς προσανατολισμένος αφενός προς την τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον και αφετέρου προς τον αγροτικό τομέα με την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
2) Θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός Παμμεσσηνιακού μετώπου απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς και παράγοντες για να αποτραπεί αυτή η καταστροφική και περίεργη επένδυση, η οποία θα καταστρέψει την περιοχή και δεν προσφέρει κανένα εθνικό οικονομικό όφελος, αλλά μόνο ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής.
3) Είναι απαράδεκτη, οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας λιγνιτωρυχείου, όταν πέραν των άλλων, η Κορώνη είναι η πρέσβειρα της χώρας μας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο για τη Μεσογειακή διατροφή.
4) Θα καταβληθούν οι αναγκαίες δυνατές προσπάθειες για να αποτραπεί η καταστροφική αυτή προοπτική για την περιοχή.
Τέλος, ο κ. Πετράκος εξέφρασε τη διάθεσή του να συμμετάσχει στην επιτροπή αγώνα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και πρωτοστατεί ο κ. Καφαντάρης. Ακόμα συμφωνήθηκε να διευρυνθεί η ανωτέρω επιτροπή με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μεσσήνης και του Προέδρου της Π.Ε.Δ. και Δημάρχου Καλαμάτας καθώς και τους βουλευτές του Νομού.
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πύλου - Νέστορος


Μεσσηνιακό μέτωπο για το λιγνιτωρυχείο
Ο Τατούλης αρνείται συζήτηση στο Περιφερειακό

Ευρύ μέτωπο κατά της λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και το Χωματερό συγκροτούν οι Μεσσήνιοι। Ολα πλέον θυμίζουν μέρες του 2005, όταν οι πολίτες απέτρεψαν αντίστοιχη επένδυση στο Ακριτοχώρι. Χθες κατέθεσαν κοινή ερώτηση για τα λιγνιτωρυχεία οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Είναι μια από τις σπάνιες φορές πανελληνίως που καταθέτουν κοινή ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η Μεσσηνία δεν θέλει το λιγνιτωρυχείο. Παράλληλα, κατέθεσε αναφορά η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι επικεφαλής της "Δυνατής Πελοποννήσου" Δημήτρης Δράκος και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος κατήγγειλαν με κοινή δήλωσή τους τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη επειδή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το λιγνιτωρυχείο θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στη τουριστική Μεσσηνία. Το θέμα θα συζητηθεί στην ΠΕΔ με εισηγητή το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη.

Kοινή ερώτηση Κουσελά - Λαμπρόπουλου για το λιγνιτωρυχείο

Κοινή ερώτηση για τα λιγνιτωρυχεία στη Φαλάνθη και στο Χωματερό κατέθεσαν οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Είναι μια από τις σπάνιες φορές πανελληνίως που καταθέτουν κοινή ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η Μεσσηνία δεν θέλει το λιγνιτωρυχείο. Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσαν οι κ. Λαμπρόπουλος και Κουσελάς:
"Η αιφνίδια επαναφορά ενός θέματος που το 2005 είχε ξεσηκώσει τους φορείς και τους πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι απέτρεψαν αντίστοιχη επένδυση της εταιρείας "Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής", του Ομίλου Παρασκευαΐδη στην Ανατολική Πυλία, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά, διαμαρτυρίες και αγανάκτηση τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και στους πολίτες και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας και της Μεσσηνίας.
Ειδικότερα, η εταιρεία "Couvra Holdings Limited", σκοπεύει να λειτουργήσει στην Ανατολική Πυλία δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια. Το ένα ορυχείο σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε απόσταση μόλις 270 μέτρων από το χωριό Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη, ο δε εξορυσσόμενος λιγνίτης σχεδιάζεται να μεταφέρεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, για την παραγωγή ενέργειας.
Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία έχουν καταγραφεί σοβαρές ενστάσεις, έχει ήδη κατατεθεί από την ενδιαφερόμενη εταιρεία και προωθείται για αδειοδότηση και εγκρίσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιοποιήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου 2011, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις δημοσιότητας και κατάλληλης ενημέρωσης των θιγόμενων συμπολιτών μας, ώστε να υποβάλουν εγκαίρως ενστάσεις, όπως νομίμως έχουν δικαίωμα.
Ηδη οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής εκφράζουν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα την ριζική αντίθεσή τους στην εν λόγω επένδυση, διότι, μεταξύ άλλων:
- αλλοιώνεται σοβαρά ο χαρακτήρας της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή,
- τίθενται υπό αίρεση σημαντικές τουριστικές υποδομές και επενδύσεις στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας,
- δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος οικολογικής και συνολικότερης απαξίωσης των δύο χωριών που συνορεύουν με τα σχεδιαζόμενα ανοικτά λιγνιτωρυχεία, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πυλίας που έχει σχεδιαστεί για χρήσεις ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του τουρισμού.
- θα καταστραφεί σημαντικό κομμάτι του ελαιώνα της κορωναίικης ποικιλίας ή θα υποβαθμιστεί το αντίστοιχο προϊόν, λόγω γειτνίασης με τα σχεδιαζόμενα ορυχεία και ρύπανσης από αυτά,
- θα επιβαρυνθεί το ήδη βεβαρημένο οδικό δίκτυο της περιοχής με τη συνεχή μεταφορά λιγνίτη από βαρέα οχήματα, που θα διέρχονται από τον οδικό άξονα Κορώνης-Μεσσήνης-Ασπροχώματος-Μεγαλόπολης, με προορισμό τη ΔΕΗ Μεγαλόπολης,
- κινδυνεύουν με καταστροφή οι υδατικοί πόροι της περιοχής, με συνέπειες για την υδροδότηση των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας.
- στη γειτνιάζουσα περιοχή υπάρχει προστατευόμενη περιοχή "Natura 2000", με
κωδικό GR 2550003, με σημαντικά προστατευόμενα είδη,
- η συγκεκριμένη επένδυση αντίκειται στις γενικότερες κατευθύνσεις για
ενεργειακή κάλυψη από ΑΠΕ, που να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Επειδή, όπως προκύπτει από τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του από 18-1-2012 υπομνήματος του δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημητρίου Καφαντάρη και της σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. στα προβλεπόμενα αλλά και στα παραλειπόμενα της 3378/23-11-2011 Περιβαλλοντικής Μελέτης της Εταιρείας «Couvra Holdings Limited», που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για γνωμοδότηση, οι περιβαλλοντικές ζημιές σε μια μεγάλη έκταση της Ανατολικής Πυλίας, καθώς και οι διαφαινόμενες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές παρενέργειες της συγκεκριμένης επένδυσης στην εν λόγω περιοχή, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα όποια πιθανολογούμενα οφέλη και τη συμβολή της στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών,
Επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις της υποβληθείσας μελέτης, τόσο στο σκέλος της εκτίμησης των επιπτώσεων όσο και των μέτρων αποκατάστασής τους:
- σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 85 της ΥΑ Δ7/Α/οικ 12050/2223 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών»,
- σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία για την τοπογραφική απεικόνιση και τις ακριβείς συντεταγμένες των ορυχείων,
- σε σχέση με τα οριζόμενα στο Εγκεκριμένο Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και αειφόρου Ανάπτυξης Πελοποννήσου (25294/03 ΦΕΚ 1485 Β/10-10-2003),
- δεν έχει ληφθεί υπόψη το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Κορώνης εντός του οποίου η περιοχή αναφέρεται ως «αγροτική ενδοχώρα» συνορεύουσα σε μικρή απόσταση με περιοχή τουρισμού αναψυχής»,
Επειδή, τέλος, για ανάλογους λόγους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απόφαση της ΡΑ 02850 Ο -11561 γνωμοδότησε αρνητικά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την άδεια εξόρυξης λιγνίτη από την ίδια περιοχή, ενω εξίσου απορρίφθηκε αίτηση της εταιρείας "Τεμφλορ" για εκμετάλλευση των αντίστοιχων κοιτασμάτων λιγνίτη Φαλάνθης και Χωματερού το 2007,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
- Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τι μέτρα έχουν λάβει ή προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αξιολογηθούν σύννομα και ολοκληρωμένα οι σοβαρές επιπτώσεις της εν λόγω επένδυσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στον γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της συγκεκριμένης περιοχής;
- Προτίθενται να δώσουν «πράσινο φως» σε επενδύσεις για τις οποίες έχει επανειλημμένα κριθεί στο παρελθόν ότι υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, με προσδιορισμένο προσανατολισμό σε αγροτικά προϊόντα ποιότητας και στην τουριστική ανάπτυξη;"।

Η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει ζημιά, τονίζει ο Νίκας

Αντίθετος με την εξόρυξη λιγνίτη από τη Φαλάνθη και το Χωματερό και τη μεταφορά του στη Μεγαλόπολη εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση της “Ε” και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου.
“Με το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι αδύνατο να μεταφέρεται αυτός ο όγκος λιγνίτη προς τη Μεγαλόπολη. Με τις παρούσες συνθήκες το οικονομικό όφελος από την εξόρυξη θα είναι πολύ μικρότερο από την οικονομική και τουριστική ζημία που θα υποστεί η περιοχή”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για την εξόρυξη λιγνίτη στο Χωματερό
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Σχετικά με την ως άνω αναφερόμενη ΜΠΕ που αφορά εργασίες εξόρυξης λιγνίτη σε απόσταση αναπνοής από τους Οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού στα όρια του Δήμου Πύλου - Νέστορος σας αποστέλλουμε τις αντιρρήσεις όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος κατά την συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2012 και οι οποίες συνιστούν μέρος της με αριθμ. 19/2012 ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι παρακάτω αντιρρήσεις θα κατατεθούν νομίμως ενώπιον της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Δήμο Πύλου – Νέστορος.
«Συγκεκριμένα:
Διότι, η Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με Αριθμ. Πρωτ. 14466/28-12-2011 και τελικό υπογράφοντα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΦΩΝΗ στο φύλλο της 30-12-2011 (όπως επισυνάπτεται αντίγραφο) επ’ ουδενί δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του Νόμου, δοθέντος ότι δεν εξυπηρετείται το κριτήριο και η υποχρέωση της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει τηλεγραφική διατύπωση, δεν προσδιορίζει την ακριβή θέση της εξόρυξης, περιοριζόμενη στη γενική αναφορά «30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας» . Η ανωτέρω τεχνιέντως αόριστη διατύπωση, είναι προφανές, ότι επ’ ουδενί δε θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή και οι έχοντες έννομο συμφέρον αποκλείεται να γνωρίζουν ποια είναι η περιοχή 30 Ο.Π. του Νομού Μεσσηνίας και η ακριβής θέση αυτής εντός της οποίας μάλιστα σχεδιάζονται εργασίες. Συνεπεία των ανωτέρω η ανακοίνωση - «εν κρυπτώ» - σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση του νόμου για δημοσιότητα σε εφημερίδα και καταδεικνύει μια εν γένει προσπάθεια να μας στερήσει τη δυνατότητα να αντιδράσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά κατά της κατατεθειμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όλα τα ανωτέρω σαφώς συνιστούν ΣΑΦΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ της αρχής της δημοσιότητας που επιτάσσει ο νόμος, απαίτηση ουσιαστική, η οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμένει δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο.
Διότι η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη είναι αντίθετη με τη τουριστική φυσιογνωμία του Δήμου μας. Η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη, τουριστικά, περιοχή και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός τόσο του Δήμου μας όσο και των όμορων Δήμων είναι σαφώς προσανατολισμένος αφενός προς την τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον και αφετέρου προς τον αγροτικό τομέα με την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η ευρύτερη περιοχή μας έχει χαρακτηρισμένες εκτάσεις ως περιοχές ιδιαιτέρους φυσικού κάλλους, με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα, ήπιο μεσογειακό κλίμα και καθαρές ακτές, γεγονός που καθιστά τον Δήμο μας και τους όμορους Δήμους (Μεσσήνης και Τριφυλίας) ελκυστική επιλογή για τουριστικές επενδύσεις, ορισμένες δε έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Συμπληρωματικά, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο επέμβασης για εξόρυξη λιγνίτη έχει πλέον λειτουργήσει η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), ήτοι ένα έργο εθνικής εμβέλειας, το οποίο έχει μεταβάλει θεαματικά τα δεδομένα ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στον τομέα του Τουρισμού, κάνοντας τη Μεσσηνία παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Διότι οι υδροφόροι ορίζοντες θα καταστραφούν ή θα απειλούνται με καταστροφή λόγω της εξόρυξης λιγνίτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην Δημοτική Ενότητα Κορώνης (όπου ανήκουν οι Τοπικές Κοινότητες Χωματερού και Φαλάνθης) όλες οι πηγές που ευρίσκονται στο όριο του λιγνίτη με τον ασβεστόλιθο από τις οποίες υδρεύονται όλοι οι οικισμοί από Λογγά (όμορος Δήμος Μεσσήνης – τέως Δήμος Αίπειας) μέχρι Κορώνη, θα χαθούν και θα πρέπει να εξασφαλισθεί ύδρευση με άλλο τρόπο. Ειδικότερα, δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί ότι μέσα από την περιοχή της εξόρυξης διέρχονται οι αγωγοί ύδρευσης Κορώνης, Χαρακοπειού, Βασιλιτσίου, Κόμπων, Βουναρίων για τους οποίους είναι αδύνατη η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης. Επίσης, πλησίον του χώρου επέμβασης διέρχονται σημαντικά ρέματα τα οποία θα μολυνθούν ή θα στερέψουν. Για τα ως άνω καίρια προβλήματα που επίκειται να δημιουργηθούν δεν υπάρχει πραγματική αιτιολόγηση και σχεδιασμός αποφυγής από την κατατεθειμένη ΜΠΕ.
Διότι η εξόρυξη λιγνίτη θα προκαλέσει σημαντικές γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης που θα δεσμευτούν με αναγκαστική απαλλοτρίωση και θα συνοδεύονται από μετεγκαταστάσεις οικισμών και χωριών (Θεωρούμε αυτονόητο ότι η εν λόγω εταιρία αποκλείεται να αποβλέπει μόνο στα 477 στρέμματα αλλά είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα εγείρει και νέες αξιώσεις). Συγκεκριμένα η Φαλάνθη και το Χωματερό που ευρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την εξόρυξη θα αφανισθούν. Οι δε κάτοικοι των άλλων όμορων Τοπικών Κοινοτήτων είτε θα υποχρεωθούν να συνυπάρχουν σε απόσταση αναπνοής με μία ρυπογόνο εγκατάσταση εάν βεβαίως και αυτοί δεν εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Κατόπιν αυτών των επιπτώσεων είναι βέβαιο ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα υποχρεωθούν είτε να συμβιώνουμε με τη ρύπανση και τον καθημερινό θάνατο της περιοχής μας είτε θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής.
Διότι εστιάζοντας στις παραλείψεις της μελέτης έχουμε να πούμε ότι με μια πρώτη ματιά φαίνεται πρόχειρη, όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη και συνταγμένη όχι με τις σύγχρονες μεθόδους. Στην Μελέτη δεν υπάρχει σαφής αναφορά αλλά και χαρτογραφική απεικόνιση των αποστάσεων των δύο σχεδιαζόμενων ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη από
- οικίες,
- κτίσματα,
- κοινόχρηστους χώρους,
- εθνικούς, επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους,
- δίκτυα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτροδότησης,
- πηγές και ρέματα.
Γεγονός που αντίκειται ευθέως στην εφαρμοζόμενη νομοθεσία για τις Μεταλλευτικές και Λατομικές Εργασίες (άρθρο 85 της ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223 «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών»). Τα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν την ΜΠΕ είναι πολύ παλαιάς μορφής και όχι συνταγμένα με το σύστημα ΕΓΣΑ 1987 όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, έτσι δεν φαίνονται οι συντεταγμένες των δύο ορυχείων και είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθούν οι αποστάσεις από κτίσματα, οικίες, πηγές κτλ.
Εξάλλου δεν υπάρχει καμία αναφορά εντός της μελέτης εάν τα λιγνιτωρυχεία ή τμήμα τους πιθανόν να είναι εύφλεκτα οπότε και θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία.
Διότι η υποβληθείσα Μελέτη αντιτίθεται ευθέως στο εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αριθμ. 25294/03 [ΦΕΚ 1485 β/10 – 10 – 2003), όπου προτείνεται ο περιορισμός της λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης για τη μείωση της ρύπανσης, η σταδιακή αύξηση παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υδροηλεκτρικά έργα και βεβαίως η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, η επένδυση δεν αναμένεται να προσδώσει σοβαρά οικονομικά οφέλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό διότι, έπειτα από έρευνα στα στοιχεία λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται περίπου 40.000 τόνοι λιγνίτη ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία που δίνονται στην ΜΠΕ και αναφέρουν εξόρυξη λιγνίτη 250.000 τόνους ετησίως, ήτοι 5.000.000 τόνους με την πάροδο 20ετίας για την οποία προβλέπεται η εξόρυξη του διαθέσιμου αποθέματος, η Μονάδα της Μεγαλόπολης θα διευκολυνθεί στη λειτουργία της για εφτά ημέρες ετησίως και συνολικά στην 20ετία για 125 ημέρες. Γεγονός το οποίο κρίνεται εθνικά ασύμφορο, αφού τελικά το ισοζύγιο οφέλους και καταστροφής για την περιοχή δεν προάγει τις συγκεκριμένες εργασίες.
Διότι δεν έχει ληφθεί υπόψη από την εν λόγω Μελέτη το υπό έγκριση Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της Δ.Ε. Κορώνης, εντός του οποίου αναφέρεται η περιοχή ως «Αγροτική Ενδοχώρα» και συνορεύει σε μικρή απόσταση με περιοχή «Τουρισμού Αναψυχής».
Διότι δεν αναφέρεται στην Μελέτη ο αναλυτικός τρόπος μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης του λιγνίτη, δεδομένου ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και με ήδη μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μεταφοράς των προϊόντων εξόρυξης θα δυσχεράνει αισθητά την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και όλων των διερχομένων από τον οδικό άξονα Κορώνης – Μεσσήνης, Μεσσήνης – Ασπροχώματος - Μεγαλόπολης. 
Ακόμη, δεν προβλέπεται στην μελέτη βελτίωση ή κατασκευή δρόμου πρόσβασης από τον εθνικό δρόμο στην περιοχή εξόρυξης.
Διότι αναπόφευκτα θα προκληθεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος με μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνες που δημιουργούνται στα στάδια εκσκαφών, θραύσης, φόρτωσης – εκφόρτωσης, διακίνησης, αποθήκευσης) καθώς η έκταση επέμβασης τοποθετείται πλησίον παράκτιας περιοχής στην οποία είναι αυξημένοι οι άνεμοι και στην Μελέτη δεν γίνεται καμία μνεία για τα συγκεκριμένα φυσικά καιρικά δεδομένα.
Διότι εντός του Δήμου μας υφίσταται περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας» και κωδικό GR 2550003 η οποία και γειτνιάζει με τις εκτάσεις δημιουργίας των δύο ανοιχτών λιγνιτωρυχείων. Το Δίκτυο Natura αποβλέπει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, των τύπων των φυσικών οικότοπων και των οικότοπων των οικείων ειδών στην περιοχή της φυσικής κατανομής τους, δηλαδή ιδίως εξυπηρετούνται οι στόχοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτοί εξάλλου οι στόχοι έχουν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία κατά τη στάθμιση των παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη και κατά την κρίση των αιτήσεων που έχουν ως αντικείμενο την εξόρυξη λιγνίτη, έτσι ώστε να συνεκτιμάται επαρκώς ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, ο οποίος τυγχάνει και ιδιαίτερης συνταγματικής προστασίας. Ο τόπος αυτός χρησιμοποιείται από μεταναστευτικά πουλιά σαν τόπος ανάπαυσης. Είναι επίσης σημαντικής σημασίας λόγω της παρουσίας της φώκιας Monachus monachus και της πλούσιας ιχθυοπανίδας του. Ειδικότερα πρόκειται για μία ζώνη αφενός ιδιαίτερης ζωολογικής σημασίας (29 σημαντικά είδη σπονδυλωτών πέντε από τα οποία περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/EEC) και αφετέρου είναι σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας εξαιτίας της πυκνής και πλούσιας ορνιθοπανίδας, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο. Είναι δε προφανές ότι εφόσον υλοποιηθεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός τα ανωτέρω προστατευόμενα είδη κινδυνεύουν να αφανισθούν, δοθέντος ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και απειλούμενα είδη τα των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει άμεσα (υφίστανται τρία (3) τουλάχιστον απειλούμενα είδη μεγάλων αετών). Ως εκ τούτου και καθώς η Διοίκηση θα πρέπει να αποφεύγει ενέργειες, μέσω των οποίων θα προέκυπτε ουσιώδης κίνδυνος για το φυσικό περιβάλλον, ιδίως σε περιοχές που πλέον έχει κριθεί ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι αυξημένης προστασίας, η αποδοχή της υπό κρίση ΜΠΕ προφανώς βάλλει κατά του Δημοσίου συμφέροντος.
Διότι η εξόρυξη λιγνίτη θα σημάνει τον εκμηδενισμό του ντόπιου εισοδήματος δεδομένου ότι η έκταση της εξόρυξης γειτνιάζει με ακίνητα που στο σύνολό τους καλύπτονται από ελαιόδενδρα και μικρότερες εκτάσεις σταφίδας, αμπελιών και κηπευτικών. Πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα του ελαιώνα της κορωνέικης ποικιλίας το οποίο θα καταστραφεί, με συνέπεια αφενός την άμεση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου και αφετέρου την υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου λόγω των ρύπων που θα εκπέμπονται. Άλλωστε η Κορώνη αποτελεί πλέον μία από τις τέσσερεις εμβληματικές κοινότητες για την Μεσογειακή Διατροφή ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Διότι πέραν όλων όσων ανωτέρω διεξοδικά αναλύθηκαν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τοπική Κοινότητα της Κορώνης (ΦΕΚ 527/Β/29) έχει χαρακτηρισθεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ο οικισμός του Μυστρακίου (ΦΕΚ 127/Δ/00) είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός. 
Επίσης, τόσο ο Δήμος μας όσο και οι όμοροι δήμοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά μνημεία πολιτισμού τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθούν και να αναδειχθούν. Ένα δε από τα σπουδαιότερα μνημεία – αξιοθέατα είναι το Κάστρο της Κορώνης, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον αριστουργηματικά δείγματα Βενετσιάνικης τέχνης και δεοντολογίας. Το δε οχυρό πάνω στο οποίο έχτισαν οι Ενετοί το Κάστρο είναι παλαιότερης προέλευσης και ιχνογραφείται από τους Βυζαντινούς από τον 10ο αιώνα. Σήμερα δε μέσα στο Κάστρο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού είναι κτισμένος ο Βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας, ενώ πλησίον της εξόρυξης είναι η Βυζαντινή Μονή των Αγίων Θεοδώρων – Μονή Γριβιτσάνης, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία βυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Διότι τέλος δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι παγκόσμιες εξελίξεις στο ζήτημα της ενέργειας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υπαγορεύουν την κατά το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ενέχονται για την παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και η χώρα μας έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ και έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών ρύπων. Συνεπώς οι διεθνείς μας δεσμεύσεις απαιτούν την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της λειτουργίας των εργοστασίων τύπου Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας με ορυκτά καύσιμα.
Διότι ήδη κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2005 εκδόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με κωδικό «ΡΑ – 02850, 0 – 11561) Αρνητική Γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΒΕ», η οποία αιτήθηκε την λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακριτοχώρι και άδεια εξόρυξης λιγνίτη από την ίδια περιοχή, ως και η υπό κρίση Μελέτη, κρίνοντας ότι οι συνέπειες για την περιοχή μας θα είναι καταστροφικές.
Διότι και το 1997 η εταιρία ΤΕΜΦΛΟΡ υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη θέση «Φράγκος» των τότε κοινοτήτων Φαλάνθης και Χωματερού, η οποία επίσης απορρίφθηκε.
Διότι η υπό έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των δύο λιγνιτωρυχείων κοντά στους οικισμούς της Φαλάνθης και του Χωματερού ακόμα και στο σκέλος της αποκατάστασης παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις. Στο σημείο της αποκατάστασης δεν γίνεται αναλυτική αναφορά στα υλικά αποκατάστασης που θα χρειαστούν πέραν των στείρων υλικών του ορυχείου. Δεν γίνεται αναλυτική περιγραφή των θέσεων απόθεσης των στείρων υλικών. Τα φυτά που προτείνονται για την αποκατάσταση του ορυχείου δεν ενδείκνυνται για την περιοχή διότι δεν είναι ενδημικά και θα διαταράξουν το φυσικό περιβάλλον (ειδικότερα, τα δέντρα του είδους ακακίας όπως προτείνονται).
Διότι το σύνολο των κατοίκων και φίλων της περιοχής μας αντιδρά στη σχεδιαζόμενη επένδυση για την εξόρυξη λιγνίτη και σε κάθε συναφή που μπορεί να προκύψει στο μέλλον.»


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...

www.eleftheriaonline.gr
Τρίτη16 Ιανουαρίου 2012

Αρνητικό στην εξόρυξη λιγνίτη το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος
Σύσταση Επιτροπής Αγώνα
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Ομόφωνα αρνητικό στην εξόρυξη λιγνίτη από εταιρεία αγνώστων συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης και συγκεκριμένα κοντά στα χωριά Φαλάνθη και Χωματερό, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Ηταν ένα θέμα που ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλελής, ο οποίος έκανε και την εισήγηση λέγοντας πως μέχρι τις 31 Ιανουαρίου πρέπει να υποβληθούν ενστάσεις για την μελέτη περιβαλλοντικών όρων που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η εξόρυξη λιγνίτη θα τροφοδοτούσε την ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό να εξορυχθούν 5 εκατομμύρια τόνοι σε βάθος 20ετίας.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στην ομιλία του ανέφερε ξεκάθαρα πως μία τέτοια επένδυση είναι τελείως αντίθετη ως προς τον χαρακτήρα και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μιας και θα συμβάλει στην υποβάθμισή της. Ανέφερε επίσης πως είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, με την πρώτη το 1997 σε Φαλάνθη και Χωματερό, τη δεύτερη το 2005 στο Ακριτοχώρι και την τρίτη τώρα, από παρεμφερείς εταιρείες. Επισήμανε πως "όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα παλέψουμε για να ανατραπεί αυτή η επένδυση που μόνο κακό κάνει στην περιοχή και στο δήμο γενικότερα" και πρότεινε να κατατεθεί άμεσα η ένσταση για την μελέτη, να συσταθεί επιτροπή αγώνα που θα επισκεφθεί τους αρμόδιους φορείς και να εκδοθεί ψήφισμα που να κοινοποιηθεί στους βουλευτές και τα κόμματα -πρόταση που έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις.
Να σημειώσουμε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε απαρτία, ενώ έδωσαν το "παρών" αρκετοί κάτοικοι από τη Φαλάνθη, το Χωματερό και την Κορώνη γενικότερα, οι οποίοι μίλησαν για αγώνα διαρκείας έως ότου αποτραπεί η υπαίθρια εξόρυξη λιγνίτη στον τόπο τους.

Ενόχληση Καφαντάρη για την εξέλιξη με το λιγνίτη
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012
Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αντιδρά στη σχεδιαζόμενη εξόρυξη λιγνίτη στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στην «"Ε" της Δευτέρας» ότι δημοτική αρχή και δημότες είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη και σημειώνει πως θα κατατεθεί ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επισημαίνει ότι έχει ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γνωστοποιεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και επικρίνει το γεγονός ότι ο δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση για τη σχεδιαζόμενη «επένδυση».
Ειδικότερα ο Δημ. Καφαντάρης αναφέρει:
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη λιγνίτη από τη Φαλάνθη και το Χωματερό και τη μεταφορά του στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Είναι γνωστό ότι το θέμα αυτό είχε ξανααπασχολήσει πριν από 6 χρόνια περίπου, και τότε η αυτοδιοίκηση σύσσωμη, Νομαρχιακή και Τοπική, κατάφεραν και απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος δεν έχει ενημερωθεί επίσημα γι' αυτό το μεγάλο κατ' αυτούς επενδυτικό σχέδιο, κι αυτό μας βάζει σε υποψίες. Γιατί δεν μπορούν να σχεδιάζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Εχουμε συμφωνήσει δημοτική αρχή και δημότες την πορεία που θέλουμε να έχει ο δήμος μας, που δεν είναι άλλη από την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη, αλλά με δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Εχω ζητήσει να παραλάβω τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για να μελετήσουμε προσεκτικά το φάκελο και τεκμηριωμένα να καταθέσουμε ένταση επί της μελέτης. Εχω ήδη μιλήσει με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για το συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί όλους μας, ώστε η όποια εξέλιξη να μην είναι άλλη από αυτή που οι δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμούν. Και ζήτησα τη συμπαράστασή τους, ώστε όταν η μελέτη θα φθάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση, να έχουμε κοινή άποψη για τη συγκεκριμένη πρόταση.
Με ξενίζει το γεγονός ότι μόλις παραμονές Πρωτοχρονιάς αναρτήθηκε στον μεσσηνιακό Τύπο και με παραπλανητικό τίτλο. Με νηφαλιότητα και σοβαρότητα θα ενεργήσουμε υπέρ των συμφερόντων του δήμου μας και των πολιτών. Κάθε άλλη πρακτική μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (σήμερα), αφού θα έχουμε ενημερωθεί, για να καταθέσουμε σχετική ένσταση. Και θα υπάρχει και συνέχεια αν χρειαστεί, για την αποτροπή μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης»

Θανάσης Πετράκος: Οχι λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Σαν βόμβα ξέσπασε στους πολίτες της Ανατολικής Πυλίας η είδηση ότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη στο Χωματερό και στη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited».
Είναι γνωστό ότι τέτοια απόπειρα είχε γίνει το 2005 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο το νομό Μεσσηνίας, Ν.Α., Δήμοι, φορείς, πολίτες. Κάτω από τη μαζική αντίδραση όλων των φορέων είχε αποτραπεί.
Τώρα οι επενδυτές επανέρχονται.
Επειδή για το θέμα αυτό έχουν εκφράσει την άποψής τους όλοι οι φορείς και οι πολίτες της Μεσσηνίας από το 2005, προτείνουμε, πριν έρθει η Μ.Π.Ε. στο Π.Σ., σήμερα κιόλας να δοθεί ομόφωνα και κατηγορηματικό τρόπο απάντηση και στους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές και στην κυβέρνηση, ότι η απόφασή μας είναι αρνητική και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας σε λιγνιτωρυχείο.
Γι’ αυτό το λόγο προτείνω σήμερα να επιδοθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΥΠΟ Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προσπάθεια δημιουργίας μονάδας εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή μας.

Η περιοχή μας είναι ένα μνημείο της φύσης και ως μνημείο είναι αγέραστο και πρέπει να προστατεύεται.

Μπορούν κάποιοι μπροστά στην ‘’περιορισμένη ανάπτυξη’’ για τον ηλεκτρισμό να μετατρέψουν την περιοχή σε ‘’χαβούζα’’ με μόνο όφελος το κέρδος;

Η εξόρυξη λιγνίτη δίπλα από τα σπίτια μας είναι πράξη εκτοπισμού των κατοίκων αλλά και καταστροφής του τοπίου. Δεν είναι μόνο η περιοχή Φαλάνθης- Χωματερού που θα υποστεί τις συνέπειες. Κάθε προσπάθεια και προοπτική ανάπτυξης του τέως Δήμου Κορώνης και του Δήμου Πύλου –Νέστορος θα υποβαθμιστεί.

Θεωρούμε πως η δημιουργία μονάδας στον τόπο μας είναι μια πράξη αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος κάποιων.

Αλήθεια η αξία της ζωής πόσο κοστολογείται σήμερα; Ποιός θα μετρήσει το κόστος και ποιός θα το πληρώσει;

Πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε, να κινητοποιηθούμε και να είμαστε σε συνεχή αντιπαράθεση έως ότου η εταιρεία για την εκμετάλλευση του λιγνίτη σταματήσει το ενδιαφέρον της.

Ο Σύλλογός μας ενώνει τη φωνή του με όλες τις δυνάμεις που είναι απέναντι στην πραγματοποίηση αυτού του έργου.

XΩΜΑΤΕΡΟ 16-1-2012

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΥΓΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Θέλετε ο τόπος μας νάναι έτσι μετά από χρόνια;;;;

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Στην επιφάνεια και πάλι ο λιγνίτης του Χωματερού..πάνε να το περάσουνε στα "μουλωχτά"

Θέμα εξόρυξης λιγνίτη στα χωριά της Ανατολικής Πυλίας, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή και σ’ όλη τη Μεσσηνία το 2005 και παλιότερα, επανέρχεται και πάλι. Το σοβαρό αυτό ζήτημα προέκυψε με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει πάρει τη νόμιμη οδό για αδειοδοτήσεις κι εγκρίσεις και αναμένεται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Για την ύπαρξη της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιοποιήθηκε στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου με τίτλο που δεν κέντριζε το ενδιαφέρον, δεν κινούσε υποψίες και πέρασε στα "μουλωχτά", ενημερώθηκαν σύμβουλοι της μείζονος (παράταξη Τσορώνη) και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας (παράταξη Χρονόπουλου) του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος. Και ζητούν εγγράφως το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο μεθαύριο Δευτέρα, ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση αντίδρασης, καθώς κι ενημέρωσης και κινητοποίησης των φορέων και του κόσμου της περιοχής, του δήμου και όλης της Μεσσηνίας.
Οπως αποκάλυψε στην "Ε" ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει υποβάλει η εταιρεία "Couvra Holdings Limited", προβλέπονται δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, ετήσιας παραγωγής 250.000 τόνων, με εκμετάλλευση για 20 συνεχή χρόνια, καθώς ο λιγνίτης υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια τόνους! Η διαφορά σε σχέση με την απόπειρα της εταιρείας "Ελληνική Ενέργεια Ηρακλής" που ακυρώθηκε από τις έντονες και δυναμικές κινητοποιήσεις του κόσμου, των αρχών και των φορέων το 2005, είναι ότι τώρα δεν προβλέπεται εργοστάσιο στο Ακριτοχώρι, αλλά ο λιγνίτης θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
«Το ένα ορυχείο θα είναι 270 μέτρα από το Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη», σημειώνει ο κ. Γιαλλελής κι επισημαίνει με οργή ότι με την κατάσταση που προβλέπεται για την εκμετάλλευση των 20 χρόνων, θα είναι τέτοια η υποβάθμιση και η ρύπανση που δε θα μπορούν να σταθούν πουθενά οι κάτοικοι των δύο χωριών, που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια και προοπτική ανάπτυξης του τέως Δήμου Κορώνης, της Ανατολικής Πυλίας με τα φορτηγά που θα περνούν από τον Αγιο Ανδρέα και το Πεταλίδι και ευρύτερα όλου του δήμου και του νομού. Σημειώνει, ακόμα, τον κίνδυνο επίπτωσης στα νερά της περιοχής, από την οποία υδροδοτείται ένα μεγάλο κομμάτι των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, αμφισβητώντας τη σκοπιμότητα του έργου, καλεί κατοίκους και φορείς της περιοχής να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις ६.30 το απόγευμα κι εκφράζει τη λύπη του για τη δημοτική αρχή, που δεν το έφερε η ίδια για συζήτηση.

(κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία Καλαμάτας )

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011 στο ΧΩΜΑΤΕΡΟ!!



...ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΞΑΝΑ στον ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ!!!




Με κάνατε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου!!!
...Είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου,αυτή που βρίσκομαι τώρα στον τόπο μου στο χώρο του Δημοτικού σχολείου-όπου εδώ έμαθα τα πρώτα μου γράμματα-και που τόσο όμορφα έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος...μας είπε ο πατριώτης μας Πέτρος Μουντζούρης που βρέθηκε στο Χωματερό ύστερα από πολλά χρόνια!!!
...θα μου μείνει αξέχαστο το πανηγύρι...εντύπωση μου έκανε η βρύση στου Κρητικού,η προτομή του ποιητή Βασίλη Τερτίπη,η εκκλησία του χωριού και όλο το χωριό που έχει αλλάξει...
...οι άνθρωποι του χωριού είναι διαφορετικοί και τόσο ευγενικοί ...
Το Χωματερό για μένα είναι μεγάλο και τρανό και θα συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή!!!
Σας ευχαριστώ που με κάνατε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου!
ΥΓ Εμείς Αγαπητέ Πέτρο σ΄ευχαριστούμε για τη μεγάλη σου συμβολή σ΄αυτό που ως τώρα έχουμε καταφέρει στο χωριό μας! Σε περιμένουμε με χαρά να ξανάρθεις!

Το ΔΣ του Συλλόγου

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

ΛΑΒΑΜΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ....ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΛΗΘΙΝΕΣ!!

1.ΕΥΧΕΣ από το Γιάννη Λόγγα

Ευχαριστούμε για τις ευχές σας και ευχόμαστε με την σειρά μας,στο Συμβούλιοκαι στα μέλη του Συλλόγου και γενικά στην ευρύτερη κοινωνία του χωριού μας,

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ το 2012

Γιάννης Λόγγας οικογενειακώς


2.ΕΥΧΕΣ από τον Πέτρο Μουντζούρη

Αγαπητέ Διονύση

Επίσης, και ο,τι άλλο επιθυμείς.

Πολλά χαιρετίσματα στους συγχωριανούς

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ

Υ.Γ.

Η κοπή πίτας του Συλλόγου μας φέτος θα γίνει στο χωριό μας στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου το Σάββατο 25-2-2012 στις οκτώ το βράδυ.
Σας περιμένουμε!