Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

..."TA KOYTΣΟΥΡΑΚΙΑ" ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΑΝ...KAI EBAΛAN TA "KAΛΑ" ΤΟΥΣ!!!




Η γνωστή γειτονιά στο χωριό μας ΄΄ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΙΑ΄΄ ύστερα από πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και με τη συνδρομή όλων σχεδόν των κατοίκων της γειτονιάς αυτής που συνέβαλαν οικονομικά και στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια ανακαινίστηκε..
Οι φίλοι και μόνιμοι συνεργάτες του Συλλόγου μας -Παναγιώτης και Νόρις-έβαλαν όλη την τεχνική τους και συνέβαλαν ώστε η εικόνα μπαίνοντας κανείς στο χωριό μας να είναι όμορφη.
Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζουν τη προσπάθεια του Συλλόγου για να κάνουμε πιο όμορφη κάθε γειτονιά του χωριού μας...


Ετσι θα συνεχίσουμε...












το Δ.Σ.του Συλλόγου

ΛΑΒΑΜΕ...ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ...ταξιδεύοντας σε άλλους πνευματικούς γαλαξίες...

Aν τύχει και σε βγάλει ο δρόμος σου στου Νέστορα τα μέρη, στην Ανατολική Πυλία σα βρεθείς Αύγουστο μήνα μην παραλείψεις το Χωματερό να επισκεφτείς (ένα μικρό χωριό του Δήμου Κορώνης).Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωματερού΄΄Αγιοι Θεόδωροι΄΄ με πρωτεργάτη τον αείμνηστο πρόεδρο Τάσο Μισέρο, έχει επιτελέσει ένα πολιτιστικό θαύμα. Μικρό το χωριό, μεγάλες προσδοκίες του Συλλόγου και των κατοίκων. Άνθρωποι με μεράκι και όρεξη, αποφάσισαν να δώσουν ζωή στο κλειστό Δημοτικό σχολείο του χωριού και να το καταστήσουν πυλώνα δράσης για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ταράσσοντας τα λιμνάζοντα νερά του Δήμου Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
Το παλιό κλειστό μονοθέσιο σχολείο μεταμορφώθηκε σιγά-σιγά σ΄ ένα δημιουργικό εργαστήρι, έτσι που να μην είναι τελικά κλειστό αλλά να συνεχίζει την αποστολή του, προάγοντας την παιδεία και τον πολιτισμό μέσα από μια σειρά αναλόγων εκδηλώσεων. Το κτίριο του σχολείου
έχει πλέον δυο ρόλους. Το ένα μέρος του χρησιμοποιείται για αγροτικό ιατρείο και μπράβο στο σύλλογο που ανέλαβε την ανακαίνισή του, και τη μεγάλη αίθουσα της άλλοτε διδασκαλίας φιλοξενεί απολιθώματα της περιοχής ως γεωλογικό μουσείο και χρησιμοποιείται ως αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων. Στο προαύλιο του σχολείου έχουν πραγματοποιηθεί πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες με τεράστια απήχηση και ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.
Όπως τιμητική βραδιά -αφιέρωμα στον ποιητή Βασίλη Τερτίπη, στον αείμνηστο Τάσο Μισέρο, στη συγγραφέα Σοφία Φίλντιση, στους δασκάλους που υπηρέτησαν στο σχολείο, στους ιερείς και ψάλτες του χωριού, στους ξενιτεμένους στη θάλασσα, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλα.
Όσα όμως κι αν πει κανείς , όποια λεπτομερή περιγραφή κι αν γίνει, δε μπορεί να μεταφερθεί
στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πολιτιστικών βραδιών του Χωματερού, αν δεν κάνει τον κόπο να συμμετάσχει στα δρώμενα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωματερού έχει διανύσει μέχρι τώρα ένα μεγάλο δρόμο στον πολιτισμό του τόπου.
Έχει ανεβάσει τον πήχη υπερβαίνοντας τις καθιερωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες, προσφέροντας βραδιές με χρώμα και ουσία μακριά από τα βιομηχανοποιημένα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προγράμματα.
Το μυστικό της πετυχημένης αυτής προσπάθειας έγκειται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Σύλλογο, και όλων όσων βοηθούν, διακατέχονται από τα αισθήματα του χρέους και της αγάπης για τον τόπο τους. Διότι πρέπει πρώτιστα να έχει βιώσει τον πολιτισμό και αν έχει αλλάξει η ζωή σου απ΄τους καρπούς του πνεύματος για να μπορέσεις να μεταλαμπαδεύσεις αυτούς και στον κόσμο, έτσι ώστε να μιμηθούν στην τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, τη γνώση και να έχεις τέτοια καταπληκτικά αποτελέσματα.
Έτσι ο Σύλλογος, με τα άξια μέλη του και τη σεμνή και φιλότιμη παρουσία τους, έχει καταφέρει να παράγει πολιτισμό για τον άνθρωπο και όχι για τον πολιτισμό ή για να απορροφηθούν κάποιες πιστώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή για να προβληθούν κάποιοι.
Ντόπιοι και παραθεριστές κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι το προαύλιο του σχολείου του Χωματερού.Πραγματική αγωγή της ψυχής-ψυχαγωγία- βιώνει ο επισκέπτης στις Αυγουστιάτικες βραδιές πολιτισμού του Χωματερού, ταξιδεύοντας σε άλλους πνευματικούς γαλαξίες.
Όλα είναι μεταμορφωμένα , μαγικά και ονειρεμένα και μέσα στο λιτό δωρικό προαύλειο που διαρκώς ανακαινίζεται, το ολόγιομο Αυγουστιάτικο Φεγγέρι παίζει κρυφτό με τα κλαδιά των ευκαλύπτων που υποκλίνονται και αυτά στον πνευματικό αέρα που φυσά, όπως παλιά οι μαθητές, φωτίζοντας τα πρόσωπα των προσκεκλημένων και των συντελεστών.
Πρόσωπα συγκινημένα και γαληνεμένα σμίγουν σε μια διάσταση ερωτική , φτάνοντας στην κάθαρση, που τόσο –όσο ποτέ – έχει ανάγκη ο σημερινός άνθρωπος.
Ευχή όλων αυτή προσπάθεια να συνεχιστεί με το ίδιο πάθος και τη συνέπεια που διακρίνει τους συντελεστές της. Ενα ευχαριστούμε δε φτάνει, πρωτοπόροι μοναδικοί και μόνοι αποδείξατε, ότι είσαστε η μαγιά του πολιτισμού για τη Μεσσηνία….

Γιώτα Σπάλα
Εκπαιδευτικός

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

..ΦΩΤΟ-ΣΥΛΛΟΓΗ







..ΦΩΤΟ εικόνες από τη τη συλλογή του
Θανάση Κυριόπουλου τον οποίο ευχαριστούμε πολύ!!
Περισσότερες σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα μας!!!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Η!!!

....υπάρχουν και όμορφα ρεπορτάζ στην Τ.V .... που αξίζει να τα δείτε!!!!!!
Δάκρυσε όλη η Ουκρανία...
Η εμφάνιση μιας ντροπαλής 24χρονης σε σόου ταλέντων της ουκρανικής τηλεόρασης προκάλεσε το κλάμα μίας ολόκληρης χώρας, καθώς και διεθνή αίσθηση. Περίπου 13.000.000 άνθρωποι είδαν την Kseniya Simonova στο σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο" σε μια εξαιρετική επίδειξη της τέχνης της άμμου. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2010, ενώ βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως χώρα.Από τον περασμένο Μάιο, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Simonova, με ένα κουτί γεμάτο άμμο, ζωγραφίζοντας πανέμορφες εικόνες πάνω σε αυτό, απεικονίζοντας την ιστορία της πρώην σοβιετικής χώρας, όλο και περισσότεροι θαυμαστές κάθονταν μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες για να τη δουν. Τα βίντεό της στο Youtube έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000.000 κλικ, αριθμός απίθανος για ένα κοινό που γνωρίζει λίγα για την ιστορία της Ουκρανίας.Η Ουκρανία έχασε πρίπου το 1/4 του πληθυσμού της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου! στο 20% των συνολικών θανάτων. Με τη βοήθεια της άμμου, τα πορτραίτα της Simonova δείχνουν τις ανθρώπινες απώλειες από τη γερμανική εισβολή του 1941.Η σκηνή, στο άνοιγμά της, δείχνει ένα ζευγάρι να κάθεται σε ένα παγκάκι κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Ξαφνικά, εμφανίζονται πολεμικά αεροπλάνα και η ευτυχισμένη σκηνή αντικαθίσταται από θλιμμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας.Η 24χρονη κέρδισε, φυσικά, το πρώτο βραβείο του παιχνιδιού (80.000 λίρες) και επέστρεψε στην κανονική της ζωή στην Κριμαία. Έκπληξη αποτελεί πάντως το κίνητρό της για τη συμμετοχή στο παιχνίδι. "Δήλωσα συμμετοχή για να βοηθήσω ένα παιδί, το οποίο χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Δεν είχα σκοπό να κάνω όλη τη χώρα να κλάψει" είπε χαρακτηριστικά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

...συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας....

Χωματερό καλοθέλητα σε ζηλεύουνε

Με μια σειρά από ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα εκείνες της 23ης και 24ης Αυγούστου 2009 έκλεισε για το φωτεινό καλοκαίρι ο κύκλος των εκδηλώσεων στο Χωματερό όπου για τέταρτη συνεχή χρονιά ‘’τρέφουν ‘’πνευματικά τους κατοίκους της περιοχής μας.
Και φέτος, όπως τις προηγούμενες χρονιές, κατάφεραν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών να μονοπωλήσουν το
ενδιαφέρον , να κερδίσουν τις καρδιές και τον θαυμασμό των κατοίκων όλων των γύρω χωριών και όχι μόνο, αφού εκτιμώντας την προσφορά τους στον πολιτισμό τους τίμησαν με την παρουσία τους παράγοντες και πνευματικοί άνθρωποι της πολιτικής , πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής ολόκληρου του νομού μας.
Δεν θα ήτ
αν υπερβολή να πω, ότι το μικρό Χωματερό έχει γίνει ο τόπος αναφοράς της πολιτιστικής ζωής του Δήμου μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται και στα υπόλοιπα χωριά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπως για παρ
άδειγμα στην Κορώνη.
Αλλ
ά η Κορώνη είναι Κορώνη κι έχει τη δυνατότητα να τα διοργανώνει εύκολα.
Αυτές
ό
μως του Χωματερού ξεχωρίζουν γιατί έχουν μια ζηλευτή ιδιαιτερότητα. Δεν ΄΄δωρίζονται΄΄, όπως συνήθως συμβαίνει από τη Δημοτική ή άλλη αρχή αλλά το περιεχόμενο τους επιλέγεται, προγραμματίζεται και πραγματοποιείται από πνευματικούς ανθρώπους που έχουν την ικανότητα του ίδιου του χωριού να τις προσαρμόζουν στα ενδιαφέροντα τις απαιτήσεις και τις πνευματικές ανάγκες όλων των κατοίκων της περιοχής.
Έτσι
όταν παρουσιάζονται στο κοινό , αυτό τις δέχεται σα δική τους έκφραση, οπότε αβίαστα επιβάλλονται σαν απόρροια πλέον παιδαγωγικής αναγκαιότητας.
Για να φθάσουν όμως οι συντελεστές των εκδηλώσεων στη γενική τους αυτή παραδοχή,
δουλεύουν σκληρά και με μεράκι όλη τη χρονιά , αντιμετωπίζοντας δυσκολίες κι εμπόδια που άλλους εύκολα θα λυγίζουν.
Αυτοί όμως αντιστέκονται πεισματικά και να ξεπερνούν έχοντας σα γερό στήριγμα την αγάπη για το χωριό τος.
Αγαπούν το χωριό και σέβονται σαν ΄΄αγία΄΄ την πνευματική παράδοση που έχει ΄΄σημαδέψει ΄΄από παλιά το Χωματερό.Θα ήταν παράλειψη αν δεν τόνιζα την ομόθυμη συμπαράσταση
όλων των κατοίκων του χωριού,
Έχουν όλοι τους αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού τους συλλόγου. Συμμετέχουν και προσφέρουν .όπου ο καθένας μπορεί με τέτοιο τρόπο, που δημιουργούν όλοι μαζί μια ζεστή και φιλική
οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Δεν θα ήταν πιστεύω φτάσει σ΄ αυτό το σημείο η πνευματική προσφορά του Χωματερού αν δεν είχε προηγηθεί η κατάλληλη υποδομή των εκδηλώσεων. Αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τον τεράστιο αύλειο χώρο του σχολείου τους , που τον
μετέβαλαν σε όαση ομορφιάς, που προδιαθέτει ψυχικά ενώ στο ανακαινισμένο υπό τους ίδιους διδακτήριο, στέγασαν γεωλογικό μουσείο και άρτια εξοπλισμένο αγροτικό ιατρείο. Ακόμη είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη ανέγερση υπαίθριου θεάτρου 300 και πλέον θέσεων.
Έπειτα απ΄ όλα αυτά όλοι εμείς οι απ΄ έξω , να μην ζηλεύουμε(!) το μικρό Χωματερό και τους Χωματερίσιους.
Ευάγγελλος Τεμπελόπουλος

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

... ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΧΩΜΑΤΕΡΟ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε.
κ ΄ Δ.Ε.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Προς: Το Δήμο Κορώνης
Κοιν: Γραφείο Σχολικών Συμβούλων
Kαλαμάτα 13/7/2009




Λειτουργία Μουσείου Γεωλογικής κληρονομιάς στο Χωματερό

Μετά την διοργάνωση του Σεμιναρίου ΄΄ Η γεωλογική κληρονομιά ως παιδαγωγικό εργαλείο για την κατανόηση του ενιαίου και της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος’’, που έγινε στην περιοχή σας και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης , υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Μουσείο στο Χωματερό.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε την υπηρεσία μας εάν θα λειτουργήσει το Μουσείο στο Χωματερό, προκειμένου να προγραμματίσουν οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες τις επισκέψεις τους και να οργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με επισκέψεις στην περιοχή.

Ο Δ/ντής Π.Ε. Μεσσηνίας
Λεωνίδας Οικονομίδης


Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ...


« Ένα σχολείο κλειστό απαιτεί να καταστεί

Φάρος Πολιτισμού της Πελοποννήσου »

Αναφερόμαστε στο Δημοτικό ανενεργό σχολείο Χωματερού του Δήμου Κορώνης. Όπου πριν 4 χρόνια ειδικοί επιστήμονες έριξαν τους πρώτους σπόρους της δημιουργίας ενός Γεωλογικού Μουσείου - και ήταν η ώρα ανοιχτή!! - .
Δύο υπήρξαν οι κυριότερες αιτίες που συνηγόρησαν στην επιλογή του Χωματερού. α) Το γεωλογικό στίγμα λόγω της παρελθούσης λειτουργίας λιγνιτωρυχείου και β) η καταλληλότητα του κτιρίου ως μουσειακού χώρου. Τον ρόλο, την αξία και την αναγκαιότητα ενός - μοναδικού στην Πελοπόννησο - τέτοιου μουσείου εξετίμησαν μεταξύ άλλων και οι περιβαλλοντικές διευθύνσεις εκπαίδευσης . Για το σκοπό αυτό απέστειλαν σχετική επιστολή στο δήμο Κορώνης ,ζητώντας να περαιωθεί και να λειτουργήσει το εν λόγω μουσείο. Σημειώνουν, πως τέτοιοι χώροι γίνονται αιώνιοι φάροι για πολιτιστικό φως, πορεία για ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες και γενικά για πέταγμα του νου προς τα άνω.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου ονείρου- σκοπού απαιτεί την υπέρβαση της καθημερινής συμβατικότητας μας. Απαιτεί ακόμα και αγκάλιασμα μιας τέτοιας προσπάθειας καθώς και την οικονομική στήριξη όλων μας .


Παντελής Μαρκάκης
Κτηνίατρος Μέλος του Δ.Σ. κίνησης
Ενεργών Πολιτών Δ. Κορώνης
Σημείωση:
Περιμένουμε την υλοποίση της υπόσχεσης του Δήμου Κορώνης για την αντικατάσταση του ταβανιού του σχολείου όπου στεγάζεται ο υπό διαμόρφωση χώρος του Γεωλογικού Μουσείου
Το ΔΣ του Συλλόγου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ -ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2009

...συνεχίζοντας την παράδοση...


Εξαιρετική χαρακτηρίστηκε -κατά γενική ομολογία- και η φετεινή εκδήλωση -πανηγύρι 2009- στο χωριό μας στις 23 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου διασκέδασε με την εξαιρετική ορχήστρα του Παναγιώτη Σταθέα. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με χορό, γουρνοπούλα και άφθονη παγωμένη μπύρα.
Τη βραδιά μας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς - ο οποίος πάντα είναι δίπλα μας και μας στηρίζει -και οι υποψήφιοι βουλευτές του
νομού Μεσσηνίας κ.Νάντια Γιαννακοπούλου, κ.Γιώργος Κανελλόπουλος, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Κορών
ης κ.Βέργη -Στασινοπούλου Ελένη , ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κορώνης κ.Γιώργος Τσόκας , όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας και πολλοί και εκλεκτοί φίλοι του Συλλόγου.Όλους τους ευχαριστούμε.
Ο Πο
λιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας θα συνεχίσει να προσφέρει βραδιές πολιτισμού και διασκέδασης με χαρακτηριστικό των επιλογών του την ποιότητα και με σημείο αναφοράς πάντα το δημοτικό σχολείο Χωματερού.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας στηρίζουν οικονομικά και όλους τους επαγγελματίες της περιοχής για τα δώρα που μας προσέφεραν τη βραδιά αυτή.
Σύντομα στην ιστοσελίδα μας θα λειτουργήσει ενότητα με τίτλο ΄΄ Φίλοι –συν
εργάτες του Συλλόγου΄΄ .



Σας ευχαριστούμε …
Το Δ.Σ. του Συλλόγου